DESPRE VASEV

Limita e cerul

Cu rădăcini puternice, crescute din moștenirea a 3 generații de tâmplari, cu un trunchi solid de inovație și excelență în meșteșugul lemnului, Vasev însumează un univers plin de proiecte de excepție.

SCROLL IN JOS

Istoria Vasev

Tâmplăria, moștenire de familie

În anii 1930, străbunicul Trînc Toader încropește un atelier de dulgherie și tâmplărie din Stoinești – o localitate retrasă, la granița cu județul Bihor. Cunoscător de carte și reprezentant zonal la Marea Unire de la Blaj, Toader realizează prima casă în formă de “L” și prima fântână privată din sat. Era un tâmplar apreciat pentru lucrările sale de dulgherie și tâmplărie.

Pasiunea lui pentru lemn a fost dusă mai departe de nepoții Vasile și Toader Vesa. Cei doi frați au dezvoltat de-a lungul anilor, independent, două companii de prelucrare a lemnului: Vasev SRL și o firmă de prelucrări mase lemnoase primare, actual în localitatea Beliu.

Tejgheaua de lucru și câteva ornamente decorative rămân și azi mărturie a iscusinței sale.

Fondatorii VASEV: Vasile și Florica Vesa

Născut în 1952 în comuna Craiva, jud. Arad, Vasile Vesa și-a descoperit pasiunea pentru tâmplărie încă din copilărie. Asemeni bunicului său, era stângaci și putea lucra cu uneltele moștenite. Urbanizarea anilor ’50 a forțat mutarea sa lângă Arad, în Livada, unde s-a căsătorit cu o femeie gospodină, harnică și înțeleaptă, Florica.

Despărțirea de atelierul bunicului nu l-a împiedicat însă să-și continue pasiunea pentru lemn. În 1993, cu sprijinul și încurajarea soției, și împins de grija pentru viitorul celor 7 copii ai săi și pentru tânăra generație din comunitatea sa, decide să renunțe la profesia de electrician din cadrul Întreprinderii de Vagoane Arad, secția Metrouri și să pornească pe calea antreprenoriatului.

Se pun bazele firmei VASEV.

Cu sume modice și utilaje artizanale, prin transformarea unui grajd într-un mic spațiu de producție, se naște firma Vasev SRL. Primele utilaje de prelucrări primare a lemnului erau din anii 1950 și aveau structura din lemn — scule păstrate și astăzi.

Prin calm, bună credință, corectitudine și o muncă titanică alături de soție și băieții mai mari, Vasile Vesa a dezvoltat o afacere de familie cu potențial multigenerațional. Roadele viziunii sale s-au concretizat în 3 firme principale din domeniul tâmplăriei, a construcțiilor industriale și civile, instalațiilor sanitare și altor servicii.

În prezent, Vasile și Florica Vesa se bucură de o pensie activă, alături de familiile copiilor și cei 17 nepoți. Ca urmare a viziunii părinților, toți frații Vesa sunt așezați la casele lor și locuiesc pe o stradă gălăgioasă și fericită din localitatea Livada.

Extinderea atelierului inițial 

Febra renovărilor și a tâmplăriei la comandă de după anii `90, împreună cu seriozitatea și calitatea produselor realizate de Vasile Vesa, duc la creșterea de la 80 mp la 350 mp, împreună cu o renovare majoră a casei din Sânleani.

Îmbunătățirea capacității de producție

Se fac achiziții de utilaje profesionale din Germania și diversificarea mijloacelor de producție, precum și instalarea sistemelor de exhaustare a prafului. Promotorul principal al retehnologizării este Daniel Vesa, care studiază și copiază tehnologia germană de prelucrare a lemnului. 

Dl. Stengher, un prieten de familie care l-a inspirat pe dl. Vasile să pornească afacerea în 1993, a jucat un rol cheie în finanțarea acestei retehnologizări, împrumutând firma cu o sumă de bani consistentă.

Extinderea spațiului de producție: de la 300 la 450 mp

Creșterea volumului de comenzi și a echipei face ca spațiile să fie suprasolicitate. Apare nevoia de extindere, dar și dorința de a muta producția în afara localității, pentru a nu provoca un deranj pentru vecini, prin creșterea activității. Se fac investiții într-un mic showroom și în spații de birouri la atelierul din Sânleani.

Relocarea producției în zona industrială Livada

Visul de a muta producția în afara localității se împlinește odată cu achiziția unor spații de producție de peste 1000 mp. Extinderea spațiului de producție ne-a permis să ne diversificăm produsele și să creștem numărul și volumul comenzilor livrate. 

Onorăm bunăvoința lui Francesco Renato, dezvoltator italian din Arad, de a ne căuta și de a ne oferi la un preț accesibil, oportunitatea de achiziție a spațiilor de producție din zona industrială – spații deja modernizate.

Primul utilaj cu comandă numerică 

Achiziționat prin fonduri guvernamentale, acest utilaj CNC a fost un deschizător de noi oportunități în procesele de uzinare.

Retehnologizare secția tapițerie, prelucrări primare. Dezvoltare parc auto.

Înlocuirea utilajelor de generație mai veche în secția de prelucrări primare și producția de ferestre, creșterea parcului auto – pentru livrări și instalări mai eficiente, tehnologizare secția de tapițerie cu o masă profesională de debitare material textil. Reușim să instalăm și o mașină de reciclare a rumegușului prin brichetare. 

Retehnologizare secția de ferestre 

Odată cu atragerea de noi fonduri nerambursabile, am reușit tranziția de la producția de ferestre cu utilaje clasice, la producția lor pe utilaj cu comandă numerică. Începem și implementarea noilor profile pentru ferestre din lemn, cu grosime de 78 si 90 mm. Reușim să implementăm cu succes și un Soft CRM / CAD / CAM / ERP pentru ofertarea, producția și gestionarea comenzilor de ferestre, ceea ce ne conferă un avantaj competitiv față de alți producători zonali. 

Tranziția la surse de energie regenerabile

Prin programul de finanțare guvernamentală, am instalat sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de 120 kw/h, acoperind necesarul de energie al companiei.

Secție nouă și dezvoltarea de produse noi 

Anul 2023 a culminat cu remodernizarea și instalarea unei secții de 350 mp, dedicată asamblărilor finale ale ferestrelor în condiții optime pentru produsele premium. De asemenea, s-a finalizat implementarea profilelor de ferestre lemn + aluminiu (Gutman Mira) – 78 și 90 mm grosime, precum și eficientizarea producției acestui tip de ferestre. 

Valorile
noastre

Unicitate
Excelență
Continuitate
Inovație